Dag 6 - Senior backpackers

28 april 2025 - Alberobello, Italië

Het was een slechte nacht. Wel het beste matras en het lekkerste kussen. Maar het houten bed kraakte zo erg dat het leek alsof het elk moment kon instorten. Maar ach, het was erg sfeervol en schoon en dat vinden we ook belangrijk.

We pakken de boel weer in, heel strategisch, zoals echte backpackers hebben we al aardig een ritme gevonden. Wij zijn dan natuurlijk wel de senior backpackers want wij kunnen 20kg niet meer op de rug dragen dus hebben wij luxe tassen met rollers.
We hebben onze kleding gerold en gevaccumeerd zodat het efficiënt inpakken is. We gaan om de paar dagen naar een supermarkt voor water, limonade en kleine tussendoortjes zoals mueslirepen of verpakte broodjes. Nou dat laatste doen we niet meer want dat is niet lekker. We vragen altijd een tasje bij de kassa want daar kan onze vuile was in. Deze zakken gaan weer in de achterbak van de auto, waar ook los onze vesten liggen, onze wandelschoenen en onze slippers. Je wordt wat makkelijker als je zo reist namelijk.

Dus als alles er weer netjes in ligt rijden we niet van ver. Aan de overkant van de stad Matera ligt een Nationaal Park Murgecchia wat een prachtig uitzicht biedt op de kloof met zijn grotten en Matera zelf.
We parkeren de auto en lopen ongeveer 1,5 km en kijken onze ogen uit. Ook hier is Matera mooi.
Het valt me op dat de foto’s moeilijk de diepte laten zien van de enorme kloof die er ligt. Het is wel eens waar een groene kloof maar met een hoop rotsen en steile afgronden.

We eten en spugen meteen onze witte bolletjes uit. Met liefde gesmeerd met onze pot Nutella die we al sinds Napels meeslepen, maar de smaak van de broodjes was net bitter papier. Heel goor. Helaas. Gelukkig hebben we nog een mueslireep.

Op de planning staat Alberobello. De stad van de trulli’s. Kleine witte huisjes met een puntje erop. Supertoeristisch weer maar ontzettend leuk om te zien!
Een gedeelte van de stad worden de trulli’s gebruikt voor de toeristen en een ander gedeelte worden ze nog bewoond.
Er zitten nauwelijks ramen in dus vraag me of het een comfortabel huisje is.

Als we een heerlijk Italiaans ijsje zitten te eten herken ik de hond (en het stel wat er bij hoort) die we gisteren in Matera zagen tijdens het drinken van een colaatje op het terrasje. Kijk! Weer die hond! Zeg ik tegen Rosanne. En inderdaad zij ziet het ook. Heel toevallig.
Even bespreken we ons hondenkind en alle hondjes die hier trouw meelopen met hun baasjes tussen de drukte (gelukkig gaat het trouwens heel goed met Zoë bij m’n moeder momenteel).

Na 2 uurtjes hebben we het gezien en rijden een half uurtje verder naar een masseria. Deze hebben we geboekt om een twee nachten te verblijven en even de rem erop te zetten van onze vakantie. We merken dat onze lijven het één en ander aangeven en hebben gewoon even behoefte aan lekker liggen op een bedje in de zon.
Een masseria is te vergelijken met een agriturismo alleen iets groter en sjieker. Vaak zijn ze omgebouwd tot restaurant, hotel of B&B en beschikken ze over een eigen wijngaard van eeuwen oud. En laat die van ons nou ook een zwembad hebben, omgeven door de natuur en een prachtig uitzicht.

Als we aankomen voelt het als ware luxe. Zelfs de lange oprit met aan beide kant een stenen muurtje omgeven door cipressen voelt al sjiek. Prachtige omgeving en geef mijn vrouw een compliment voor het vinden van zo’n locatie.

We droppen de koffers in de kamer en gaan meteen aan het zwembad liggen. Het is een beetje bewolkt maar wij gaan liggen, weer of geen weer.
Het idee dat we er niet meer uit hoeven is ook lekker. We schuiven namelijk aan hier bij de masseria zelf vanavond om 19:30 uur om weer te worden verrast door de Italiaanse keuken.

We doen ‘s middags nog even een siësta (tsja 40+ he). En zonder al te hongerig over te komen lopen we 19:40u een oude ruimte binnen met bogen en oude houten balken. De sfeer zit er goed in en het eten is heerlijk. We zijn niet de enige. De masseria is zeer groot maar ik denk nog niet eens voor een kwart gevuld met toeristen uit eigen land. En een aantal Nederlanders die wij al gespot hebben.

Na het dessert drinken we ons drankje op en wordt het tijd om lekker te douchen en te ontspannen met een boekje in bed.
Morgen gaan we niks doen, behalve zonnen, besluiten we. We geven ons even over aan de vermoeidheid. Zoals echte senior backpackers vast ook wel eens doen… toch?

Ciao tutti!❤️

1. Kees:
    28 april 2025
    Leuke beschreven Daan, ga zo door.
    Ben benieuwd.
  2. Tiny:
    29 april 2025
    Kind doet 't goed hier hoor. Ontzettend fijn dat jullie 't naar de zin hebben als 'ouwe' backpackers 💋
  3. Alex:
    29 april 2025
    Mooi verhaal en mooie foto’s
  4. Leonie:
    29 april 2025
    Schattig die kleine witte huisjes😍
  5. Vanessa:
    30 april 2025
    Ja brood is echt niet lekker.. heel gek, maar al het andere eten is heel lekker, dat lees ik bij jullie gelukkig ook!
    Lekker uitrusten als senior backpackers (met een dikke auto ;-) 😃. Ben benieuwd naar het volgende verhaal.
  6. Roelie:
    2 mei 2025
    Leuk verhaal! Gelukkig kunnen jullie je eigen tijd bepalen en af en toe je rust pakken. Ook al waren de plannen misschien anders, elke dag is toch een avontuur. Ben benieuwd naar het volgende verhaal!