Dag 5 - Korte broeken
28 april 2025 - Matera, Italië
Vandaag vertrekken we naar Matera.
En dat doen we met een omweg, omdat de snelweg onderaan dit prachtige gebergte van west naar oost loopt en we moeten naar het noorden. Wat niet erg is, want het is ook een rondreis. We gaan nu richting de Ionische zee. De onderste zee van Italië.
Dus als je de laars voor je ziet, jaja even een beetje topografie gooi ik er in, heb ik het over onderkant van de voet. Oftewel bij de fasciitis plantaris waar Rosanne momenteel last van heeft door dat gewandel van ons.
Rosanne rijdt ons uit de bergen, daar is ze nou eenmaal beter in dan ik, moet ik toegeven. En na 45 minuten door de prachtige bossen rijden we de snelweg op langs de rivier, de Sinne.
Het is een bijzonder landschap. Een soort niemandsland want er zijn geen dorpen, geen ruïnes, geen drukte en alleen die snelweg. De Sinne is nu een heel klein stroompje maar met een hele brede zandbedden, wat maakt dat wij eigenlijk wel even uit willen stappen en foto’s willen maken, maar helaas. Er is geen stopplaats langs deze snelweg dus moeten jullie het doen met deze foto’s van de omgeving met een grote vangrail ervoor.
Uiteindelijk komen we langs een stuwmeer, en komen op het platte gedeelte van Italië.
Het oogt zelfs een beetje saai. Maar als eindelijk de zee in zicht is besluiten we een lunchstop te houden in Lido di Policoro.
We zien aan de stille en vooral brede weg naar het strand toe dat dit zomers behoorlijk druk kan zijn. Grote lege parkeerplaatsen en dichte eettentjes maken de boel een beetje triest. En als er ook nog druppels uit de hemel vallen is het helemaal een saai gebeuren.
Gelukkig vinden we een klein pizzatentje die open is en als onze pizza’s gebakken worden stopt het gelukkig met regenen.
We eten de pizza op het strand op, terwijl de zon probeert door te komen.
Zo dat was even lekker! We kunnen er weer tegenaan!
Ik neem het stuur over en een uurtje later checken we in op onze B&B.
We besluiten om meteen het centrum in te lopen want morgen vertrekken we alweer.
Al snel wordt ons duidelijk dat het een bijzondere stad is. Op elke hoek van de straat is een mooie kathedraal of een klein kerkje. We lopen door de mensenmassa om de mooiste plaatjes te maken om vervolgens te worden opgepikt door een toeristenbusje.
We hebben namelijk online een toer geboekt door de Sassi. De sassi is gedeelte van de stad bestaande uit een wirwar van kleine straatjes en huisjes die op rotsen zijn gebouwd met speciaal kalksteen uit de omgeving.
Dus ja we gaan lekker de toerist uithangen. Al ziet iedereen al van ver dat we een toerist zijn want niemand draagt korte broeken in dit land in deze tijd van het jaar behalve wij.
In ieder geval: we wilde de beentjes even rust geven na de drukke dagen en Matera met een 2-uur durend tochtje vanuit een open Mercedes-busje bekijken.
En we keken onze ogen uit. Wat een prachtige stad is dit. Het is nog ouder dan Rome en ligt op een prachtige plek met een diepe vallei eromheen. Zeker de moeite waard!
Na de toer aten we snel een pasta take away. Ja dat bestaat ook. Je krijgt een kartonnen bak met pasta en saus voor 8 euro. Echt smaakvol was het niet, maar we hadden geen zin meer om uitgebreid te dineren en het vulde onze maag.
We liepen het centrum door naar onze B&B. De Italianen kwamen letterlijk opgedoft de straten op, de winkels gingen open en de terrassen vulde zich.
We kregen blikken naar onze blote benen, want het was inmiddels 20:00u geweest en 15 graden. Maar het kon ons niet boeien. Voor ons was het wel weer genoeg geweest voor vandaag. En zoals ook een toerist doet; een douche en het bed in!
Slaap lekker💋
Tiny:28 april 2025Wat een interessant verhaal zeg. Ik had niet gedacht dat t zuiden van Italië zo mooi en indrukwekkend was. Ben benieuwd naar de foto's van Matera.
Vanessa:28 april 2025Mooi zeg!